Hvorfor et domænenavn er vigtigt
Når du har besluttet dig for at starte en virksomhed, så er én af de første tin, som du skal foretage dig købet af dit domænenavn. Men forinden du køber dit domænenavn. bør du gøre dig nøje overvejelser om, hvad du ønsker at opnå med din kommende hjemmeside og virksomhed. Dit domænenavn kommer tilat være en betydelig del af dit brand og noget, som din virksomhed vil blive genkendt for. Dette er blandt anden en af grundene til, at et domænenavn er vigtigt. Læs med her for at få endnu flere argumenter for vigtigheden af et domænenavn.
Hvad er et domænenavn?
Et domænenavn er et unikt navn, der er knyttet til en bestemt IP-adresse på internettet. Det er det navn, besøgende skal skrive i adressefeltet, i deres browsere for at lande på netop din specifikke hjemmeside. Domænenavnet er en slags genvej til en IP-adresse. Når man har en hjemmeside, skal denne ligge på en server for at være online og tilgængelig for andre. Hver server har egne unikke adresser, som er disse IP-adresser.
En IP-adresse er lang at huske, hvorfor idéen med domæner er opstået. Et domæne er nemmere at huske frem for en IP-adresse.
Et domænenavn består altid af et navn og en endelse. Selve domænenavnet henviser til det i din URL, som står mellem ‘www’ og domæneendelsen. Domæneendelsen findes i mange afskygninger, f.eks. ‘.dk’, ‘.com’, ‘.blog’, ‘.nu’ osv. Ofte er domæneendelserne landebaseret, hvilket vil sige, at de angiver det land, som hjemmesiden henvender sig til. Endelsen ‘.dk’ = Danmark, mens ‘.com’ = internationale og ‘.de’ = Tyskland.
Second-level og top-level domain
Second-level domain (SDL) er domænenavnet, mens top-level domain (TLD) er domæneendelsen. Eksempelvis kunne et domæne se således ud: ‘www.eksempel.dk’. Her ville ‘eksempel’ være domænenavnet, mens ‘.dk’ ville være domæneendelsen.
Hvad er fordelene ved et domænenavn?
Der er mange fordele ved at have et domænenavn. Først og fremmest giver det din virksomhed et professionelt udseende, da det giver et sted, hvor folk kan finde og besøge din hjemmeside. Det gør det også lettere for folk at huske dit websted, da det er et unikt navn, der er nemt at huske. Et domænenavn kan også hjælpe dig med at få bedre placeringer i søgeresultaterne, da det er et af de faktorer, der bruges til at bestemme, hvilke websteder der rangere højest. Endelig kan det hjælpe dig med at skabe et stærkere brand, da det giver dig mulighed for at vælge et domænenavn, der er relateret til netop dit brand.
Hvordan kan jeg sikre et domænenavn?
For at sikre et domænenavn skal du først registrere det gennem en domæneudbyder. En domæneudbyder er en virksomhed, som tager betaling for at formidle kontakt til ejeren eller administratoren af domænenavnet og registrerer dette for dig. Der findes mange forskellige domæneudbydere i Danmark.
Bliver dit domænenavn krænket, kan du læse mere om domænenavne og domæneklagenævnet her.
Hvad koster et domæne?
Prisen på et domæne afhænger af endelsen på dit domæne. Her er der tale om typen af domæne som f.eks. .dk, .com, .net osv. Man ser som oftest at danske domænetyper er billigere end de internationale. Derudover skal man typisk også betale et oprettelsesgebyr og en årsafgift, hvortil prisen også afhænger af domæneendelsen.
Hvad er domænehosting?
Domænehosting er en service, der muliggør, at et domæne har en adresse på internettet, som kan håndtere og gemme data. Det gør det muligt for folk rundt omkring i verden at finde og få adgang til dit websted ved at skrive dit domæne i en webbrowser. Hosting udbyderne står også for vedligeholdelse af webserver-maskiner og sikrer, at webstedet er tilgængeligt døgnet rundt.
En mere forenklet måde at se hosting på, er ved at se det som huslejen på internettet. Det er derfor de ydelser som skal til, for at dit website kan være tilgængeligt døgnets 24 timer, verden over.
Domænebeskyttelse
Hvis dit varemærke eller kendetegn er blevet brugt ved en andens domæneregistrering, kan der være tale om en krænkelse af dit varemærke. Såfremt domænet er registreret for de samme varer eller tjenesteydelser, som du udbyder vil der være tale om en krænkelse.
Det kan også ske, at en konkurrent eller en domænehaj registrerer varemærket på en tom side, hvilket vil være i strid med god domæneskik. I begge tilfælde er det muligt at foretage tiltag, som kan sikre, at domænet overdrages til din virksomhed.
Skulle du være udsat for en domænekrænkelse kan dette anmeldes. Fremgangsmetoden afhænger af, hvilket topdomæne, der er brugt.
Ved brug af danske topdomæner vil man typisk indbring sagen for Klagenævnet for domænenavne. Dette kan NEMRETTIGHED assistere dig med.
Ved øvrige domæner, vil man typisk benytte tilsvarende internationale løsning.
Lad NEMRETTIGHED hjælpe dig
Hos NEMRETTIGHED er du sikret tryg og kompetent rådgivning og assistance vedrørende beskyttelse af dine rettigheder. Vi varetager al korrespondance med det relevante klagenævn, for din specifikke sag, og forfølger eventuelle erstatningskrav. Vi kan dermed hjælpe dig med at opnå en tvangsoverdragelse, så du har kontrol over dit varemærke og dertilhørende domænenavn. Jo hurtigere du søger rådgivning, jo mindre skade kan krænkerne forårsage din virksomhed.